Elektra kompleks kod devojčica jeste na neki način pandan Edipovom kompleksu kod dečaka . Elektra kompleks čini se dosta teži za razumevanje , a i objašnjavanje od kompleksa Edipa ali ćemo pokušati da ga učinimo dostupnim razumevanju svakome od nas. Sličnost sa kompleksom Edipa je u tome što takođe predstavlja kompleks kao skup nečega.Skup osećanja,fantazama,težnji , podsvesnih procesa i ponašanja. Sličnost je i u periodu detinjstva kada dolazi do pojavljivanja Edipovog ili Elektra kompleksa, a taj period je okvirno oko treće godine sa tim što se Elektra kompleks kod devojčice ne razrešava oko šeste godine kao što je to slučaj sa dečacima nego traje dosta duže. Sličnost sa Edipovim kompleksom je i u tome što Elektra kompleks zahteva da ga mala ličnost devojčice razreši (na uspešan ili neuspešan način ), a i u tome što se u uspešnom razrešenju Elektra kompleksa nalaze između ostalog koreni začetaka zdrave heteroseksualnosti kod devojčice. U preedipovom ili preelektra stadijumu (pre treće godine ) devojčica je kao i dečak vezana veoma za majku .Dakle potpuno isto kao i kod dečaka ,prva osoba koju devojčica voli jeste majka. Prvi objekat njene ljubavi jeste majka..Devojčica u ovom preedipalnom ili preelektra periodu pokazuje izraženu vezanost za majku, traži njenu pažnju čak se daje primetiti i ljubomora kada majka komunicira sa ocem, prijateljicama ili drugim oosobama. Devojčica se izuzetno trudi da majčinu pažnju skrene sa drugih osoba i vrati na sebe kako bi bila centar njenog sveta. U Elektra fazi devojčica ipak počinje da sve više demonstrira potrebu za ocem, njegovom pažnjom, traži igru sa njim i bilo kakvu razmenu sa ocem.

Zašto se devojčica u Elektra stadijumu fokusira na oca i da li je to za nju jednostavan čin ? Nikako nije jednostavan čin i nastaje pod uticajem predsvesnih procesa: fantazama,osećanja,želja i težnji koje nazivamo tim komplkesom. Devojčica postaje sve više svesna svojih genitalija i vremenom uviđa da su njene genitalije iste kao i kod majke. Dakle postaje svesna da ona kao i majka nemaju muški polni organ. Ono što se tada dešava u mislima i podsvesnim procesima devojčice izgleda otprilike ovako : ja sam mislila da smo svi isti ali izgleda da i meni i tebi mama, nešto fali .Fali nam to što ima tata. On je po tome izgleda ,veći ili nešto bolji od nas. Možda zbog toga dozvoljavaš da ti priđe i da te voli .Možda ga zbog toga i voliš? Možda si mi ti to uskratila i uzela i ljuta sam na tebe jako. Onda bih i ja trebala da imam to što i on .Ukoliko budem bliska sa njim možda će mi on pomoći da dobijem i ja takvu moć (zavist zbog penisa po Frojdu). Ja želim da imam sve što i tata .Uostalom kako ja mogu da privučem tvoju ljubav i pažnju mama ako ja nemam isto što i tata? Devojčica počinje da želi snažnu uniju sa ocem , sve više traži igru ,razmenu sa ocem i sve više pokazuje interes za oca .

Zašto je važna ova unija sa ocem i emocionalna sa ocem ? Zbog toga što se na ovaj način i kroz ove podsvesne procese zapravo rađa i tendencija ka posedovanju osoba suprotnog pola, koren interesovanja za osobe suprotnog pola, za dečake i kasnije muškarce. U ovom momentu unije sa ocem leži koren heteroseksualnosti u zdravom psihoseksualnom razvoju devojčice. Kako bi je drugačije uopšte u životu interesovao suprotan pol ? Kako kada je prvi objekat njene vezanosti majka koja je isto ženskog pola? Ukoliko devojčica ne uspeva da prevaziđe ovaj period i ostane na stepenu prevelike vezanosti za oca ,obično u odraslom dobu izraženo traži partnere koji izuzetno podsećaju na oca. Recimo ukoliko je otac bio oficir i često je nosio uniformu ona kao žena može pokazivati interes za muškarce koji su vojnici, piloti,milicajci i slično. Mogu i fizički njeni partneri u životu izuzetno podsećati na oca. Takođe ukoliko je otac bio miran , tih i povučen mogu je zanimati baš ovakvi ,mirni i povučeni mučkarci.

Šta se dešava kada u životu devojčice nedostaje otac? Kako će ona razviti interes za suprotan pol ? Ne treba brinuti zbog ovoga. U životu majke tada postoji ili očuh koji će zameniti ulogu oca ili postoji neka muška figura sa kojom majka ostvaruje bilo kakvu kvalitetnu razmenu .Postoji možda ujak ,prijatelj ili bilo ko u odnosu na koga će devojčica pokazati neki interes ili pojačano interesovanje .Biće naravno kompleksnije i teže devojčici da pregura ovaj put jer možda ta osoba suprotnog pola nije konstantno prisutna kao što bi to bio otac ali nesvesni procesi nađu put i objekat svog razrešavanja.

Kako se uspešno razrešava Elektra kompleks kod devojčica ? Vremenom devojčica počinje da razume da ona i mati nisu neprijatelji , da joj majka nije oduzela bilo kakvu moć i počinje ponovo da se identifikuje sa majkom. Poprima sve više ženske tačnije majčine karakteristike ponašanja. Na primer : način na koji hoda, držanje, govor, način na koji se češlja dosta podseća na majčin. Kasnije u životu devojčica i druge ženske figure uzima za identifikaciju pa i njih u nečemu imitira. Eto nam izuzetne važnosti vaspitačica u vrtićima, učiteljica u nižim razredima osnovne škole. Sve su to izuzetno važne osobe sa kojima se devojčica takođe identifikuje .Tako laganim koracima od devojčice potaje devojka pa žena , a sve ove ženske osobe su ostavile jedan veoma značajan trag u razvoju i na putu postanka od devojčice ka ženi.

Kako se neuspešno razrešava Elektra kompleks kod devojčica ? Neuspešno razrešen Elektra kompleks može se očitovati u tome da žena nikada ne preovlada podsvestan bes ili mržnju prema majci .Može se i u odraslom dobu žaliti da je majka nikada nije dovoljno volela ,da je bila prestroga i da iznađe druge razloge zašto ona ne voli svoju majku onoliko koliko bi trebalo .(Ovde mislim na slučajeve kada je majka bila sasvim adekvatan roditelj ali je uvek ostala nekako odbačena od strane svoje kćeri.) Takođe neuspešno razrešenje Elektra kompleksa podrazumeva i da se devojčica nikada ne identifikuje dovoljno sa svojom majkom .

Zašto je Elektra komleks komlikovaniji od Edipovog ? Zbog toga što devojčica ima zadatak da prvo prihvati prvobitan objekat svoje ljubavi, majku ,a onda da je odbaci kako bi pokazala interes za oca i time pokrenula koren interesovanja za suprotan pol u ranom detinjstvu .Potom ponovo mora da prihvati svoju majku i prevaziđe bes ka njoj kako bi se sa njom identifikovala i razvila svoju ženskost kroz poistvećivanje sa majkom. Kod dečaka ipak manje je komplikovan proces obzirom da dečak sa prvobitnog objekta ljubavi -majke,prelazi direktno na identifikaciju sa ocem.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom približile ,dosta komplikovanu pojavu , razvoj i razrešenje Elektra kompleksa kod devojčica. O Edipovom kompleksu kod dečaka , možete više čitati ovde :http://psihoterapijasindjic.com/2019/06/27/sta-je-zapravo-edipov-kompleks-i-zasto-je-on-vazan-za-psihoterapijsku-praksu/

Saradnici
Tekst pripremile: Ivana Sinđić- Dipl.Defektolog i Sistemski porodični psihoterapeut
Tel: 061 258 8274
Biljana Ćulafić- Dipl pedagog ,Sistemski porodični i EDMR terapeut
Tel: 060 333 1179

2 Comments

  1. I will right away clutch your rss as I can’t to find your email subscription link or newsletter service.

    Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I could subscribe.

    Thanks.

    P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website re-design. You can find it by searching for “royal cbd” – no sweat if you can’t.

    Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *