Narcisoidni muškrac

Uglavnom smatramo da je lako zapaziti osobu sa narcističkom strukturom ličnosti (prema različitim vidovima samozaljubljenosti ,stavljanje sebe u prvi plan i slično). Najmudrije nam je da pokušamo da uvidimo narcisa što ranije jer jednom kada se uvučemo u vezu sa njim ili njom jako je teško iščupati se. Iz ovakvih odnosa gotovo uvek izlazimo oštećeni .Da nam se to ne bi desilo dobro je prepoznati na vreme. Lako je uvideti neke sasvim otvorene oblike narcizma kao što su : zauzimanje centra pažnje u većem društvu po svaku cenu ,hvaljenje sobom , svojim ogromnim postignućima koja možda i nisu uvek baš tako stvarna kako nam je predstavljeno, hvaljenje svojom imovinom, bogatstvom ,stilom života i tako dalje.Dakle sve ono što će doneti nekakvo divljenje i aplauz po mišljenju narcisa. Međutim postoje osobe sa skrivenim , manje vidljivim ali ipak snažnim osobinama narcizma.Neki znaci po kojima možemo prepoznati osobe sa skrivenom ili prekrivenom narcističnom strukturom ličnosti su sledeće:

Narcisoidna žena

1.Imaju ogroman strah od kritike drugih. Zbog toga mogu delovati upravo stidljivi i izbegavati pažnju ljudi. Veruju da imaju skrivene darove u vidu npr. veće inteligencije od većine drugih, bolju sposobnost da pročitaju druge ljude.Veruju da su zapravo vanserijski specijalni i nadareni u odnosu na druge. Deluju previše osetljivo. Na primer obraćaju jako pažnju na ton komunikacije, na sadržaj svake reči u komunikaciji. Zato vas mogu pitati da im objasnite, šta ste ustvari hteli da kažete baš tom rečju jer im se čini da imate zapravo neko skriveno značenje i želju da ih kritikujete i uvredite.

2.Jako loše slušaju druge ljude pa i vas. Loši su slušači.Uglavnom vi slušate njega ili nju, tešite ,pomažete ,razumete i cela ova komunikacija je jednosmerna ,usmerena ka narcističnoj osobi naravno. Oni su suviše opterećeni sobom i poređenjem sa drugima da bi bacali energiju na slušanje i razumevanje drugih.To odvraća pažnju od samoga sebe i konstantnog poređenja sa drugima gde naravno oni na toj svojoj zamišljenoj skali poređenja žele biti prvi i iznad svakoga u okolini. Obratite pažnju da li vas vaš potencijalni partner sluša, čuje ,razume i kako sluša,čuje i razume druge.

3.Narcis vas iskorišćava. Eksploatiše vas u raznim oblicima eksploatacije.Na primer : uvek vi plaćate piće ili večeru , uvek vi kupujete poklone. Uvek vi pređete veći deo puta da biste se videli.

4.Uradiće sve što je potrebno da dobije narednu dozu pažnje i divljenja. Ukoliko to znači da vas ponizi u društvu ili da sroza nekim postupcima vaše samopouzdanje čak i ako ste sa njim ili njom u vezi, brinite se jer uradiće to. Uradiće sve što je potrebno da bi bio superioran ili superiorna ,čak iako to znači povrediti druge pa i vas .Njihovo samopouzdanje i mišljenje o sebi, GRANDIOZNA SLIKA SEBE je toliko važna da je važnija od toga šta im vi predstavljate. Važnija je od vaše veze i ljubavi.

5.Smatraju da moraju biti tretirani kao najvažnije i najekskluzivnije osobe i uvereni su da zaslužuju to.No narcistična osoba neće čekati da se smilujete da im pokažete da su važni .Oni se jednostavno ponašaju tako kao da je svet , kao da su drugi pa i vi podređeni i u službi njihove volje. U nekim ekstremnijim slučajevima , ljudi sa narcističkim poremećajem ličnosti sasvim su spremni da unište život drugome pa i svom partneru ili partnerki da bi zadovoljili svoje potrebe .Ukoliko stojite između narcisa i njegovog cilja, potrebe, uspeha budite spremni na ovo čak iako ste mu recimo supruga ili dete.

6.Fali im empatije.To znači da ukoliko vas povrede ne mare i nemaju ni sposobnost da im bude stalo.Umesto da im bude žao ukoliko su vas povredili reći će vam nešto u stilu: pa nisam kriv što si preosetljiva osoba pa te sve vređa, preteruješ i slično tome.

7. Nerealno je očekivati od narcisa da vam se izvinjava. Čak i kada zna da je kriv. Osoba sa narcističkim poremećajem ličnosti SE NE IZVINJAVA ili se izvine veoma, veoma retko. Umesto toga može da napravi neki gest i da vam na primer kupi nešto ili da pokuša da se dodvori na nekakav drugi način ukoliko ste baš rešili da napustite vezu.

8.Emocionalno su nedostupni. Cilj im je uglavnom da ne primetite da ste ih možda zainteresovali , da im je na neki način stalo do vas. To za njih predstavlja slabost i narušava sliku sopstvene superiornosti.Ukoliko ste npr. rastužili ili povredili narcisa nečim on će uglavnom istupiti besom, vikom, uvredom , a neće reći da je povređen ili povređena. Trudiće se da ne pokaže tugu. Do ekspresije i pokazivanja njihovih osećanja jako je teško doći.

9.Narcis često pokušava da sroza mišljenje svog partnera ili partnerke o sebi .Žali se na vaš izgled, ponašanje, pamet, manire ,razmišljanje.Ovo radi zbog toga da bi sebi obezbedio poziciju da sija u jačem svetlu od vas.

10.Kontrolišu partnera ili partnerku u vezi ali vrlo manipulativno i vešto tako da se i ne primeti da je to kontrola. Na primer: želeli ste sa društvom u provod večeras.Vaš narcisoidni partner ili partnerka pojaviće se sa cvećem i kartama za pozorišnu predstavu vaše omiljene glumice koja se odvija baš večeras.Daće vam ponudu koju ćete teško odbiti da bi vaš izlazak sa drugim ljudima bio sprečen. Drugi način kontrole jeste izolacija.Neće vas zaključati u kuću naravno ali će vas ubediti da vam prijatelji ne misle dobro i da ne biste zbog toga trebali da se družite toliko, ubediće vas da preterano visite na društvenim mrežama i učiniće da se osećate loše zbog toga što želite da provodite vreme sa prijateljima ili sa porodicom. Tako postepeno smanjuje vaš krug prijatelja i uopšte vaš socijalni krug.

11.Trudiće se da vašoj vezi romantično da na značaju radi manipulacije. Recimo govoriće da ste vi baš te srodne duše, da ste kao predodređeni jedno za drugo , da ste jedan poseban spoj . Zašto ? Zbog toga da bi manipulativno došao do kontrole nad vama, vašom vezanošću za njega , vašim vremenom, vašim aktivnostima jer vi ste mu izuzetno potrebni da bi preko vas sebi obezbeđivao osećaj divljenja , da biste mu bili u službi. Suštinski oni nisu sposobni za istinsku bliskost i vezu jer su suviše okupitrani sobom ali mogu se potruditi da izgledaju nežno i željni ljubavi ,posebno u prvim mesecima dok se za njih ne vežete.Kasnije ,pokazaće već svoje prave boje. Da li je vama ovo potrebno? Odlučite sami.

Sa poštovanjem psihoterapijsko savetovalište Sinđić
Sa poštovanjem
Psihoterapijsko savetovalište Sinđić
Tel:061 258 8274

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *